dimarts, 18 de Agost de 2015

Preparar els nens per a la tornada a l'escola

En unes setmanes els nens reprendran l'activitat escolar, el final de les vacances d'estiu i la tornada a les aules pot afectar els nens sent una etapa traumàtica. Per això és important que els pares segueixin una sèrie de consells que permetran preparar els nens per a la tornada a l'escola.

Aviat haurem de començar a pensar en preparar els nens per a la tornada a l'escola, d'aquesta manera reduirem el risc que pateixin la denominada síndrome de la normalitat infantil, es tracta d'un conjunt de símptomes com el cansament, l'ansietat, la depressió , la manca de gana, etc., que apareixen en haver realitzat un canvi dràstic d'hàbits, es passa del gaudi de les vacances, la llibertat d'horaris, els àpats diferents a les habituals, a la tornada a la rutina de les activitats escolars , els horaris definits, una dieta més normalitzada, etc.

Els pares podem ajudar perquè els nens reprenguin la seva activitat de la manera més agradable possible i sense que sigui tan traumàtic. Un parell de setmanes abans que comenci el col·legi és convenient que els nens es vagin acostumant a la rutina de l'horari, anar a dormir més aviat i igualment llevar-se més aviat, apropant a l'horari seguit durant el període escolar. De la mateixa manera, és interessant començar a realitzar els àpats a les mateixes hores d'abans que s'iniciés el període de vacances, això facilitarà que s'habituïn novament a la rutina de l'horari marcat pel període escolar.

Els pares jugarem un paper important a l'hora de reduir els problemes i efectes negatius derivats de la tornada a l'escola. Alguns nens es tornen més agressius i estan més irritables, aquests signes tenen a veure amb la depressió infantil causada per haver d'abandonar aquest període d'oci que tant han gaudit. La veritat és que és una cosa que també li passa als adults, és difícil abandonar el gaudi, el relax i l'oci per la rutina laboral. En la preparació del terreny per a la tornada a l'escola, és important comptar amb el nen a l'hora de preparar tot el que necessitaran per a la nova temporada escolar, fent-los partícips se'ls insufla il·lusió i confiança.

És important parlar-los de tot el bo que es van a trobar en tornar a l'escola, retrobar-se amb companys i amics, reprendre jocs i activitats extraescolars, mostrar els beneficis de compartir, aprendre, etc. Deixar que els nens parlin i expressin les seves preocupacions, les seves inquietuds i les seves pors ajudarà molt a que s'alliberin i comprenguin millor tot el bo que està per arribar. Un cop haguem reprès les rutines dels horaris de son i de menjars, i adquirit el material escolar, s'haurà aconseguit guanyar una petita batalla i els nens veuran amb més bons ulls la tornada a l'escola.

Quan s'iniciï l'activitat escolar és recomanable que els pares parlin amb els seus fills i els preguntin sobre la jornada, si han conegut nous companys, escoltar les possibles frustracions que experimentin ... tot això conforma una magnífica teràpia per als nens i facilita que la volta al col sigui molt més agradable. Després cal deixar que es relaxin una mica, que gaudeixin del berenar i comencin amb la rutina dels deures. En aquest sentit, durant els primers dies no és recomanable que només sortir de l'escola els nens comencin a fer els deures, és necessària la pausa abans esmentada perquè no es produeixi l'efecte de sobrecàrrega escolar, de nou recordem que s'acaba de deixar enrere un període de vacances i l'increment de tasques ha de realitzar-se de forma gradual.

Els professors haurien de tenir això en compte, en alguns col·legis els primers dies els nens ja arriben a casa amb una sobrecàrrega de deures que no resulta recomanable. Parlant de deures, almenys durant els primers dies els pares han d'ajudar als seus fills, d'aquesta manera els nens es sentiran recolzats i tindran més confiança. Petits detalls fan molt, aclarir els dubtes que puguin tenir, felicitar-los per haver acabat les tasques, proporcionar consells sobre com organitzar-se, etc.

No han de faltar els plans de cap de setmana, si fa calor és possible anar a la platja, a la piscina o el camp, si no fa calor, hi ha moltes activitats lúdiques per fer en cap de setmana en família, això serà un al·licient i ajudarà els nens a reposar forces per emprendre la nova setmana a l'escola. En definitiva, hi ha molts consells que es poden seguir per ajudar els nens a reprendre la rutina escolar.

Un articulo de: Pequelia


Publicado por APIMA.CeipNouSLluis @ 12:29  | Educaci?
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios